Evropska komisija je danas otkrila finaliste za nagradu Evropske sedmice mobilnosti, te nagradu za Održive planove urbane mobilnosti (SUMP). Dodjelom nagrade Evropske sedmice mobilnosti predstavljaju se lokalne vlasti koje su pokazale značajne napore u promovisanju održive mobilnosti u gradovima i opštinama, dok nagrada SUMP prepoznaje gradove i opštine koje su imale izuzetno planiranje održive mobilnosti u urbanoj sredini.

Finalisti za dodjelu nagrade Evropska sedmica mobilnosti 2017 su: Granada (Španija), Prag (Češka) i Beč (Austrija).

Granada je impresionirala sudije svojim proslavama Svjetskog dana bez automobila, zajedno sa široko rasprostranjenom komunikacijskom kampanjom koja je uključivala reklame o javnom prevozu. Prag je bio jako uspješan u stvaranju obostrano korisnih partnerstava sa nevladinim organizacijama i lokalnim kompanijama tokom čitave sedmice mobilnosti, dok je Beč realizovao raznovrstne aktivnosti koje su usko bile povezane za temu iz 2017. godine – “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost”.

Po prvi put, kategorija opština i gradova sa manje od 50.000 stanovnika je uključena u dodjelu nagrade Evropske sedmice mobilnosti, priznavajući postignuća iz oblasti održivih mobilnosti u manjim gradovima Evrope. Finalisti za nagradu Evropske sedmice mobilnosti 2017 za opštine i gradove sa manje od 50.000 stanovnika su: Igoumenitsa (Grčka), Lindau (Nemačka) i Tivat (Crna Gora).

Igoumenitsa je postigao dosta toga zahvaljujući snažnim naporima da stanovnicima prenese sve koristi održive mobilnosti, kao i onima koji žive u gradovima u okruženju. Lindau je sproveo impresivne permanentne mjere, uključujući raznovrsno korištenje parking prostora, dok je komisija za dodjelu nagrade pohvalila Tivat za angažovanje svojih građana.

Ovo izdanje nagrade za SUMP fokusirano je na zajedničku mobilnost u procesu planiranja.

Finalisti šeste SUMP nagrade su: Mančester (Velika Britanija), Milano (Italija) i Turda (Rumunija).

Mančester je bio pohvaljen zbog svoje progresivne vizije, velikih ambicijea i dobrog primjera saradnje sa privatnim i neprofitnim sektorom. Milano je pohvaljen za kvalitetno učešće zainteresovanih strana prilikom dizajniranja svog SUMP-a i zbog rada na uvođenju MOBILNOST kao servisnu platformu koja okuplja sve aplikacije o različitim modalitetima prevoza kako bi se olakšala mobilnost građana. Žiri je takođe pohvalio grad Turdu zbog svoje jasne i inspirativne vizije za planiranje, uključujući dobro struktuiranu strategiju finansiranja.

Svi gradovi koji su ušli u uži izbor, izabrao je nezavisna grupa stručnjaka iz oblasti mobilnosti i transporta. Pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji dodjela nagrada u Briselu 21. marta 2018. godine. Komesar za transport, Evropske komisije, Violeta Bulc i Daniel Calleja, komesar za životnu sredinu, dodjeliće nagrade pobjedničkim gradovima i opštinama.