Dobitnik SUMP nagrade

 

Tampere (Finska)

Dobitnik 10. SUMP nagrade: Tampere (Finska)

Tampereov Plan održive urbane mobilnosti izdvojio se zbog svog multidisciplinarnog pristupa koji osnažuje ljude da donose zdravije odluke o mobilnosti koje su aktivne, bezbjedne i ekološki odgovorne. Ambiciozni plan uključuje procjene uticaja na efekat kampanja mobilnosti na lokalno stanovništvo, kao i fokus na mobilnost sa niskim emisijama ugljenika, bezbjednost na putevima, ugrožene grupe, pametna rješenja za mobilnost, fizičko i mentalno blagostanje, pristupačnost i nizak nivo zagađenja. Zajedno sa svojom obrazovnom jedinicom, jedinica za mobilnost grada Tamperea već testira različite pilot akcije kao što su aktivna školska putovanja biciklom, pješke ili skuterom, kampanje prelaska zebre, a takođe ističe osnovnu ulogu mobilnosti u stvaranju kvaliteta urbanih prostora.

Grenoble-Alpi (Francuska)

Dobitnik 9. SUMP nagrade: Uprava za mobilnost većeg područja Grenobla (SMMAG) za SUMP Grenoble-Alpi (Francuska)

SMMAG-ov Plan održive urbane mobilnosti (SUMP) postavlja jasne i ambiciozne ciljeve za Grenoble-Alpe, koji nastoje učiniti održivu mobilnost dostupnom svima, daju prioritet aktivnim i zajedničkim opcijama putovanja i čine putovanje gradom međusobno povezanijim. Žiri je bio posebno impresioniran integrisanim i strukturiranim pristupom SMMAG-a koji ima za cilj da zadovolji potrebe mobilnosti svih korisnika javnog prijevoza, uključujući i socijalno ugrožene grupe.

Brisela (Belgija)

Dobitnik 8. SUMP nagrade: Regija glavnog grada Brisela (Belgija)

Regija glavnog grada Brisela postavila je sebi jasne i ambiciozne ciljeve održive mobilnosti, koji uključuju nultu smrtnost u saobraćaju do 2030. godine, ograničavanje upotrebe automobila, smanjenje ograničenja brzine na 30 kilometara na sat do 2021. godine i povećanje broja pješačkih zona. Žiri je bio posebno impresioniran pristupom u ostvarenju ovih ciljeva, koji grad vidi kao „ekosistem“. Dostignuća grada su podržana snažnim pristupom zainteresovanih strana, impresivnim učešćem građana i implementacijom „superblokova“, inovativnog koncepta urbanog planiranja.

Mančester (Velika Britanija)

Dobitnik 7. SUMP nagrade:  Mančester (Velika Britanija)

Mančester je postavio ambiciozne ciljeve multimodalnosti, koje  namjerava postići korišćenjem širokog spektra integrisanih i kombinovanih opcija mobilnosti. Žiri je bio posebno impresioniran upotrebom pametnih, novih tehnologija u Mančesteru, kako bi se povećao udio putovanja putem održivih načina transporta. Kao dio svog pristupa planiranju mobilnosti, Manchester razmatra svaki dio grada pojedinačno, prema njegovoj veličini, lokaciji i funkciji. Mjere se zatim prilagođavaju potrebama područja.