O kampanji

EVROPSKASEDMICAMOBILNOSTI je vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Promoviše promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Glavni događaj se održava od 16. do 22. septembra svake godine, a kulminira popularnim Danom bez automobila. Lokalne vlasti se ohrabruju da iskoriste glavnu sedmicu da isprobaju inovativne mjere planiranja, promovišu novu infrastrukturu i tehnologije, mjere kvalitet vazduha i dobiju povratne informacije od javnosti.

Sa sve više gradova koji se pridružuju svake godine, i sa svojom ogromnom medijskom privlačnošću, kampanja je široko prepoznata kao pokretačka snaga održive urbane mobilnosti u Evropi i šire.

Tema za 2023. godinu

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je “SAČUVAJMO ENERGIJU”.

Kako je cijena energenata sve više u porastu, važno je štedjeti energiju i kroz održivu urbanu mobilnost.

Takođe, upravljanje javnim prevozom i dalje predstavlja veliki trošak za gradske budžete. Smanjenje ovog troška kroz energetski efikasan transport će podržati pristupačnu i održivu saobraćajnu infrastrukturu.

Kako je kolektivno djelovanje za smanjenje potrošnje energije od izuzetne važnosti, ove godine istražujemo načine da osiguramo da naše navike mobilnosti doprinesu tim zajedničkim naporima.

Predstavnici ste grada ili opštine?

Evropska sedmica mobilnosti je savršena prilika za testiranje novih oblika čiste (ekološke) mobilnosti, pravljenje akcija za postojeće izazove u transportu, te razvoj održivije mobilnosti u Evropi.

Registracijа aktivnosti sada je moguća!

Predstavnici ste udruženja, firmi ili obrazovnih institucija?

Udruženja, firme, obrazovne institucije i drugi učesnici, uključujući i gradove/opštine, koji žele da učestvuju u kampanji EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI dobrodošli su da registruju svoje AKCIJE MOBILNOSTI online. AKCIJA MOBILNOSTI može biti registrovana bilo kada u toku godine.