O kampanji

EVROPSKASEDMICAMOBILNOSTI je vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Promoviše promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rješenja.

Glavni događaj se održava od 16. do 22. septembra svake godine, a kulminira popularnim Danom bez automobila. Lokalne vlasti se ohrabruju da iskoriste glavnu sedmicu da isprobaju inovativne mjere planiranja, promovišu novu infrastrukturu i tehnologije, mjere kvalitet vazduha i dobiju povratne informacije od javnosti.

Sa sve više gradova koji se pridružuju svake godine, i sa svojom ogromnom medijskom privlačnošću, kampanja je široko prepoznata kao pokretačka snaga održive urbane mobilnosti u Evropi i šire.

Tema za 2022. godinu

Ovogodišnja tema “BOLJA POVEZANOST” nastoji istaći i podstaknuti sinergiju između ljudi i mjesta koja nude svoju stručnost, kreativnost i predanost podizanju svijesti o održivoj mobilnosti i promovisanju promjene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, uz dopiranje i uspostavljanje veza između postojećih grupa i nove publike.

Stubovi BOLJE POVEZANOSTI su:

 

  • Ljudi

  • Mjesta

  • Dostava

  • Planiranje i politika

Predstavnici ste grada ili opštine?

Evropska sedmica mobilnosti je savršena prilika za testiranje novih oblika čiste (ekološke) mobilnosti, pravljenje akcija za postojeće izazove u transportu, te razvoj održivije mobilnosti u Evropi.

Registracijа aktivnosti sada je moguća!

Predstavnici ste udruženja, firmi ili obrazovnih institucija?

Udruženja, firme, obrazovne institucije i drugi učesnici, uključujući i gradove/opštine, koji žele da učestvuju u kampanji EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI dobrodošli su da registruju svoje AKCIJE MOBILNOSTI online. AKCIJA MOBILNOSTI može biti registrovana bilo kada u toku godine.