Da li ste kreirali dobro strukturisanu inicijativu za poboljšanje prakse održive urbane mobilnosti za ljude i robu? Možda ste počeli nuditi podsticaje za jačanje promjene ponašanja i smanjenje emisija? Imate li inovativno rješenje mobilnosti koje bi se moglo replicirati za veće dobro?

Iako ovo ni na koji način nije sveobuhvatna lista, ovo su neki široki primjeri upravljanja mobilnošću koje želimo nagraditi nagradom AKCIJA MOBILNOSTI!

Evropska komisija, 2022. godine,  sa uzbuđenjem uvodi nagradu AKCIJA MOBILNOSTI, koja nagrađuje učesnike koji pokažu efikasnost u upravljanju mobilnošću.

Šta je zapravo upravljanje mobilnošću?

„Koncept za promovisanje održivog transporta i upravljanje potražnjom za korištenjem automobile, mijenjanjem stavova i ponašanja putnika, posebno na nivou kompanija, organizacija i institucija.“ (EU okvir urbane mobilnosti)

Ova kategorija uključuje planove mobilnosti, kao i mjere i strategije koje imaju značajan uticaj na održivu mobilnost, kao što su: podsticanje aktivnog transporta, podrška upotrebi zajedničkog/javnog prevoza, omogućavanje prelaska ka održivijim opcijama transporta, poboljšanje faktora životne sredine/ smanjenje emisija, kreiranje obrazovnih kampanja, podsticanje pozitivnih promjena u ponašanju, povećanje bezbjednosti, poboljšanje pristupačnosti i udobnosti korisnika, vraćanje zelenog/javnog prostora i poboljšanje uslova života za stanovnike. Inovativna i prenosiva rešenja imaju najveći potencijal za nagradu, tako da se ove inicijative mogu široko podijeliti i primijeniti.

Molimo pogledajte POZIV ZA PRIJAVU da biste pronašli sve relevantne informacije vezane za dodjelu i proces prijave.