Od 16. do 22. septembra 2020. godine građani zemalja Evropske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

 

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke nacionalni je koordinator ove kampanje, a tim povodom, pozivamo sve opštine i gradove u Bosni i Hercegovini da se priključe obilježavanju ,,Evropske sedmice mobilnosti” i obilježavanju 22. septembra, “Svjetskog dana bez automobila”.

 

Za ovogodišnju Evropsku sedmicu mobilnosti četiri grada/opštine prijavili su svoje učešće: Bijeljina, Laktaši, Vlasenica i Banja Luka.

 

Centar za životnu sredinu realizovaće narednih dana nekoliko aktivnosti na području Banje Luke kao i do sada, a u utorak 22.9. sa početkom u 18.00 časova organizovaće 19. po redu banjalučku biciklijadu „Dva su točka dovoljna“.

 

Ovogodišnja tema EVROPSKESEDMICEMOBILNOSTI je „Mobilnost bez zagađenja za sve“. Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leien, predsjednica Evropske komisije, predstavljajući Evropski zeleni dogovor. Takođe, ima za cilj da naglasi važnost pristupačnosti transportu nulte emisije i promoviše inkluzivni okvir koji uključuje sve građane. Uprkos različitim klimatskim, geografskim i socio-ekonomskim uslovima u evropskim urbanim oblastima, mogu se preduzeti mjere za promociju ugljenički-neutralnog i inkluzivnog urbanog okruženja.

 

Stoga, EVROPSKA SEDMICA MOBILNOSTI 2020. podstiče ljude i lokalne vlasti da preduzmu korake za postizanje dugoročnog cilja ugljenički-neutralnog kontinenta.

 

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije još je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta. ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.