Brisel, Belgija, 22. mart 2019. – Evropska komisija objavila je pobjednike nagrade Evropske sedmice mobilnosti 2018. i 7. nagrade za planiranje održive urbane mobilnosti (SUMP) na svečanosti u Briselu (Belgija).

Lisabon (Portugal) je odabran kao dobitnik nagrade Evropske sedmice mobilnosti 2018 za veće opštine, a Lindau (Njemačka) je nagradu dobio u kategoriji manjih opština. Sedmu SUMP nagradu osvojio je Mančester (Velika Britanija). Gradovima su nagrade dodijelili komesarka Violeta Bulc, odgovorna za saobraćaj, i Jürgen Müller, šef kabineta Karmenu Vella, povjerenika za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo.

Povjerenica za saobraćaj, Violeta Bulc tom prilikom je rekla: “Željela bih iskreno čestitati pobjedničkim gradovima, koji su sproveli inspirativne aktivnosti za promociju održive urbane mobilnosti. Oni su pravi primjeri kako lokalni lideri Evrope kombinuju različite načine prevoza kako bi naše gradove učinili čistijim, sigurnijim i održivijim. Ove godine radujem se što ću vidjeti više takvih impresivnih akcija iz opština i gradova koji su se pridružili kampanji Evropske sedmice mobilnosti 2019 pod temom „Krećite se sa nama’’.

Povjerenik za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella izjavio je: „Evropski gradovi suočeni su sa brojnim izazovima, od lošeg kvaliteta vazduha do klimatskih promjena. Današnji pobjednici pokazuju da je način na koji se krećemo u našem gradu važan i da nam smjele odluke koje potiču održivi transport mogu pomoći u rješavanju važnih pitanja kao što su zagađenje vazduha i klimatske promjene. Pohvaljujem ove pobjednike, kao i sve gradove koji prihvataju održivu mobilnost.”

Dodjela nagrada za Evropske sedmice mobilnosti 2018 prepoznaje lokalne vlasti koje su ocijenili da su od 16. do 22. septembra organizovale najimpresivniji skup aktivnosti. Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: jedna za opštine sa više od 50 000 stanovnika i jedna za manje opštine ispod ovog praga.

Nagrada SUMP dodjeljuje se lokalnim i regionalnim vlastima za izvrsnost u planiranju održive urbane mobilnosti. Sedma nagrada SUMP-a bila je usmjerena na multimodalnost, koja se definiše kao korištenje različitih načina prevoza putnika ili tereta tokom istog putovanja ili za različita putovanja. Pobjednički gradovi izabrani su od strane nezavisne grupe stručnjaka za mobilnost i prevoz, a sada će svaki od njih imati promotivni video, naglašavajući njihove rezultate. Španski grad Palencia također je proglašen pobjednikom takmičenja Socijalni biciklizam 2018. godine, inicijative Europske komisije čiji je cilj potaknuti biciklizam kao održiv i zdrav izbor mobilnosti.

Saznajte više o pobjednicima:
Lisabon, Portugal – dobitnik nagrade EUROPEAN MOBILITY WEEK 2018 za veće opštine
Portugalska prijestonica, u kojoj živi više od pola miliona ljudi, impresionirala je žiri svojom snažnom vizijom za održiviju kulturu mobilnosti. Tokom Evropske sedmice mobilnosti 2018. stanovnici su mogli besplatno uzeti svoj bicikl na voz, dajući im pravi poticaj da isprobaju multimodalnost. Grad je takođe organizovao muzejske biciklističke izlete, besplatne radionice za popravak bicikala i posebnu nagradu za ljude i organizacije koje su promovisale korišćenje bicikala. Ove su aktivnosti nadopunile otvaranje 31 nove stanice za dijeljenje bicikala, novih i proširenih biciklističkih staza, te 800 novih parkirališta za bicikle. Grad je takođe proveo učinkovitu komunikacijsku kampanju, uspijevajući doprijeti do stanovnika i posjetitelja.

Ostali finalisti bili su Gdinja (Poljska) i Palma (Španija).

Lindau, Njemačka – dobitnik nagrade Evropska sedmica mobilnosti 2018 za manje opštine
Njemački grad Lindau stavio je značajan naglasak na multimodalnost, temu Evropske sedmice mobilnosti 2018. Kako bi prenijeli prednosti kombinovanja i kretanja, postavljene su info tačke na ulici gdje bi ljudi mogli učiti o pametnijem odabiru mobilnosti. Na Dan bez automobila, osiguran je besplatan hibridni autobus i vodeni taksi, a stanovnici su dobili besplatan pristup novoj proširenoj usluzi dijeljenja automobila. Putnici su takođe bili ugodno iznenađeni doručkom, uslugom grada kada su putovali biciklom, pješice, autobusom ili vozom. Lindau je nedavno na željezničkim i autobuskim stanicama instalirao gotovo 500 novih nosača za bicikle, što olakšava vožnju do i od javnog prevoza. Grad je takođe lansirao novu multimodalnu mobilnu aplikaciju koja korisnicima omogućuje planiranje rute koristeći različite načine prevoza.

Kardica (Grčka) i Oliveira do Bairo (Portugal) bile su drugoplasirane i trećeplanisarne.

Mančester, Velika Britanija – dobitnik 7. nagrade za planiranje održive urbane mobilnosti, SUMP nagrada
Mančester je postavio ambiciozne ciljeve multimodalnosti, koje namjerava postići koristeći širok raspon integrisanih i kombinovanih mogućnosti mobilnosti. Žiri je bio posebno impresioniran upotrebom pametnih, novih tehnologija Mančestera kako bi povećao udio putovanja napravljenih pomoću održivih načina prevoza. Kao dio svog pristupa planiranju mobilnosti, Mančester razmatra svaki dio grada pojedinačno, prema svojoj veličini, mjestu i funkciji. Mjere se zatim prilagođavaju potrebama područja.

Bazel (Švajcarska) i Drezden (Njemačka) bili su kolege finalisti za 7. izdanje SUMP nagrade.

2018. bila je do sada najuspješnija godina Europske sedmice mobilnosti, a učestvovalo je gotovo 2 800 opština i gradova.