U Briselu je 21. marta 2018. u organizaciji Evropske komisije održana ceremonija dodjele nagrada povodom Evropske sedmice mobilnosti za 2017 i dodjela 6. po redu nagrade za planiranje održive mobilnosti u urbanim sredama (SUMP). Ceremoniji je prisustvovao i Nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti za Bosnu i Hercegovinu Tihomir Dakić (Centar za životnu sredinu).

Ove godine grad Beč (Austrija) je proglašen za dobitnika nagrade Evropska sedmica mobilnosti za 2017. godinu u kategoriji velikih opština, a grad Igumenica (Grčka) je dobio nagradu sa istim nazivom, a koja se dodjeljuje po prvi put za manje opštine. Grad Turda (Rumunija) je dobio 6. po redu nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (SUMP).

Komesarka za saobraćaj pri Evropskoj komisiji, Violeta Bulc je tom prilikom izjavila:

Čestitam svim dobitnicima nagrada. Svojim akcijama, ovi gradovi ne stvaraju samo održiviju Evropu, već pomažu svojim stanovnicima da se kreću na čistiji, zdraviji i prijatniji način. Nadam se da ćemo nagrađivanjem ovih gradova, prezentovati bolje njihove aktivnosti a koje će inspirisati druge opštine i gradove da  prihvate i promovišu glavnu poruku Evropske sedmice mobilnosti – održiva mobilnost je pravi izbor za sve.

Nagrada Evropska sedmica mobilnosti promoviše lokalne zajednice koje pokazuju značajne napore u promovisanju održive mobilnosti u gradovima, dok SUMP nagrade prepoznaju izuzetna dostignuća i aktivnosti u planiranju održive mobilnosti u urbanoj sredini. Ovo izdanje SUMP nagrade fokusirano je na zajedničku mobilnost u procesu planiranja.

Beč, Igumenicu i Turdu je odabrao nezavisna grupa stručnjaka za mobilnost i transport, a svaki nagrađeni grad će dobiti promotivni video koji promoviše njihova dostignuća.

Nagrade je, predstavnicima gradova, uručila komesarka za mobilnost i transport, Violeta Bulc i Daniel Calleja, komesar za životnu sredinu.

„Vjerujemo kako će u narednoj godini predstavnici opština i gradova više obratiti pažnju na ovu temu iz razloga što je krajnje vrijeme da se principi planiranja saobraćaja promijene, iz onih koji su do sada isključivo bili fokusirani na protok motornog saobraćaja, ka onome koji će biti fokusiran na što bolji protok ljudi imajući u vidu održive vidove transporta. Sa jako malo ulaganja u pješačku i biciklističku infrastrukturu se može jako puno postići, samo je potrebna volja i znanje. Mnogo predstavnika opština i gradova u BiH, smatraju da nemaju problema sa saobraćajem, no postalo je potpuno normalno da građani dnevno gube i preko sat vremena na transport u urbanoj zoni na distancama kraćim od pet kilometara“ – dodao je Tihomir Dakić.

 

 

Više o pobjednicima:

Beč, Austrija – dobitnik nagrade Evropska sedmica mobilnosti 2017 u kategoriji velikih gradova

Austrijski glavni grad, u kojem živi oko 1,8 miliona ljudi, impresionirao je žiri svojim izvanrednim programom aktivnosti tokom Evropske sedmice mobilnosti, što je pokazalo jasno razumijevanje teme kampanje 2017. godine – čista, dijeljiva i inteligentna mobilnost. Među ostalim aktivnostima, stanovnici Beča su mogli besplatno iznajmljivati bicikle za prevoz tereta, šetati kroz različite gradske četvrti i pridružiti se urbanom pikniku u ulici koja je prethodno bila rezervisana samo za vozila. Jedna od aktivnosti je bila i organizovana grupa građana koja je na raskrsnicama gdje prolaze biciklisti aplauzima ih pozdravljala zbog odabira održivog vida transporta. Grad je takođe radio sa obdaništima na edukaciji djece o održivim vidovima prevoza.

U ovoj kategoriji ostali finalisti bili su gradovi Granada (Španija) i Prag (Češka).

 

Igumenica, Grčka – dobitnik nagrade Evropska sedmica mobilnosti u kategoriji manjih opština

Grad Igumenica je dobio nagradu zbog svog uzornog rada u komuniciranju prednosti održive mobilnosti prema stanovnicima, uključujući i one koji žive u obližnjim malim gradovima i mjestima. Stanovnici se mogu besplatno prevesti autobusom u određeno vrijeme, učestvovati u biciklističkim priredbama održanim duž obale grada i pridružiti se kulturnom pohodu kroz šumu. Održani su seminari o održivoj mobilnosti sa učenicima osnovnih škola, zajedno sa izložbom slika za školsku decu o prednostima vožnje bicikla i pješačenju. Grad je takođe organizovao foto takmičenje na društvenim mrežama, nagradivši fotografe za najbolje fotografije na temu održive mobilnosti sa biciklom.

Ostali finalisti u ovoj kategoriji su bili gradovi Lindau (Nemačka) i Tivat (Crna Gora).

 

Turda (Rumunija) – dobitnik 6. po redu nagrade za održivo planiranje urbane mobilnosti

Rumunskom gradu Turda uručena je 6. po redu nagrada SUMP, za jasnu viziju planiranja, kompleksnu strategiju finansiranja realizacije i mjerljive ciljeve. Žiri je primjetio mogućnost za repliciranje ove strategije i njen potencijal da inspiriše druge gradove slične veličine (Turda ima oko 50.000 stanovnika). Žiri je takođe utvrdio da je nivo ambicija u okviru plana bio visok, s obzirom na relativno malu veličinu grada, posebno u oblasti zajedničke mobilnosti.

Ostali finalisti u ovoj kategoriji su bili gradovi Mančester (Velika Britanija) i Milano (Italija).

 

Prošla godina (2017.) je bila najuspešnije izdanje Evropske sedmice mobilnosti do danas, sa više od 2.500 gradova i gradova koji su organizovali aktivnosti povodom ove teme.