Na svečenoj ceremoniji dodjele nagrada koja se održala prošle noći u Théâtre de Vaudeville u samom centru belgijskog glavnog grada, Malme i Brisel su dobili priznanja za svoj istaknuti rad na unapređenju urbane mobilnosti. Malme je dobio nagradu evropske sedmice mobilnosti zbog stavljanja dugoročnog fokusa na aktivne načine transporta, kakvi su biciklizam i hodanje. Peta po redu nagrada za održivo planiranje urbane mobilnosti dodijeljena je Briselu zbog uspješne transportne strategije.

Nagrade su dodijelili Violeta Bulc, evropska komesarka za saobraćaj i Daniel Calleja, komesar za zaštitu životne sredine.
„Pozivam gradove da nam se priključe i rade sa nama, kako bismo pomogli Evropi da ostvari svoje klimatske ciljeve. Želim da čestitam ovogodišnjim finalistima koji su pokazali da je zelenija i pametnija urbana mobilnost već moguća. Posebno sam impresionirana dugoročnim strategijama Malmea za podsticanje aktivnog putovanja, te onim za održivi transport robe u Briselu. Nadam se da njihov primjer može inspirisati mnoge druge.“, istakla je Bulc.

„Imamo odlične kandidate i odlične primjere za održivu mobilnost na ovoj ceremoniji“, rekao je generalni direktor Calleja. „Usmjeravanje ka održivim i „dijeljivim“  (shared)  načinima transporta otvaraju se velike mogućnosti, posebno u kontekstu unapređenja kvaliteta života i rasta naše ekonomije na održiv način.“

Nakon svečane dodjele nagrada uslijedilo je održavanje  radionica, koje su označile početak priprema za kampanju 2017. godine, a čija je tema „čista, dijeljiva i inteligentna mobilnost“, što je obuhvaćeno sloganom „Dijeljenjem, dobijate više“.
Malme je pobijedio u teškoj konkurenciji sa finalistima: Lisabonom (Portugal) i Skopljem (BJR Makedonija), dok je Brisel nadmašio Budimpeštu (Mađarska) i Štokholm (Švedska). Više počitajte ovdje